Bij het bekijken wat ik wilde maken in de foodblogswap van december, zag ik bij Judith van JudithsCakes deze schuimgebakjes voorbij komen. Ik ken ze als 'hazelinos', maar simpel gezegd zijn het gewoon hazelnoot schuim gebakjes met mokka crème. Geïnspireerd door de foto van Judith en mijn herinneringen aan de hazelino (die we heerlijk haalden bij van Orsouw in Zwolle, yum!) vinden jullie hierbij mijn versie van dit heerlijke gebakje! Het gebakje viel goed in de smaak en wordt dan ook zeker snel nog een keer gemaakt.
Het opbouwen van de taartjes is niet veel werk, ik deed dit dan ook voor ik ze aan de visite gaf. Door de vocht in de botercrème worden de schuimlaagjes soppig als de taartjes te lang staan. Vers zijn ze dan ook echt het lekkerst!
- 3 eiwitten
- 100 gram hazelnoot krokant
- Hele hazelnoten
- 300 gram hazelnoot krokant
ongeveer 6 cm in diameter. Niet te dun, maar ook zeker niet te dik. Uit het schuim mengsel haalde ik zo'n 25 schuimlaagjes. Laat de schuimlaagjes zo'n 40 minuten drogen in een oven op 120 graden Celsius.
In mijn herinneringen hebben hazelinos twee laagjes. Neem een schuimlaagje als bodem en spuit er een laagje botercrème op. Leg hier het tweede schuimlaagjes op en spuit weer een laagje botercrème. Smeer met een mes of palletmes ook de zijkanten van de schuimlaagjes in tot de schuimlaagjes niet meer zichtbaar zijn. Leg op een bord de hazelnoot krokant. Liever iets teveel dan te weinig omdat je de ingesmeerde gebakjes door het krokant gaat rollen. Spuit als finishing touch een klein toefje op de bovenkant en leg hier een hele hazelnoot in.
De hazelnoot krokant is makkelijk zelf te maken door hele hazelnoten te roosteren en deze dan tot kleine stukjes te maken met een keukenmachine (niet te lang ander wordt het poeder). Natuurlijk is het ook kant en klaar te koop van bijvoorbeeld Dr. Oetker of bij een groothandel. Op de blog van Judith las ik dat dit in de Duitse supermarkt makkelijk te vinden is, zelf ben ik het daar nog niet tegen gekomen. Mocht je het vinden neem het dan absoluut mee. Het is namelijk niet alleen lekker bij taart of cakepops maar ook over ijs is een schepje krokant heerlijk.
Hoi Helen,
BeantwoordenVerwijderenWat leuk zeg, ik zie ze nu pas:) Heerlijk zijn ze he!
Dankjewel voor de link!
Groetjes, Judith
Ze zijn heerlijk Judith! Dankje voor je inspiratie.
BeantwoordenVerwijderen