Chocolade kerst tulband

maandag 23 december 2013

Kerst! Iets wat ik heel graag wilde maken was een kersttulband, dus toen mijn nieuwe bundt vorm kwam met de post was ik zo blij als een kind! Eerder liet ik jullie de perencake al zien, dit was met de 'Nordic ware heritage bundt' vorm. Nu ben ik ook de trotse bezitter van een 'nordic ware chocolate bundt' en nee, zoals de naam zegt is deze echt niet voor alleen chocolade cakes! Het verschil tussen deze pannen is sowieso de vorm, maar ook de prijs. De chocolate bundt is ongeveer de helft goedkoper en ook van een lichter metaal gemaakt.

Bij de vorm kwam een recept op de verpakking, een chocolade cake zonder eieren.. Hier was ik erg benieuwd naar en met volle moed begon ik alles voor de zekerheid van cups naar grammen om te rekenen. Alles klopte behalve het aantal ml/dl aan water wat toegevoegd moest worden. Met een foto van het recept ben ik de foodbloggers op facebook maar eens gaan vragen hoe zij hier over dachten.. Met elkaar dachten we dat het aantal ml vocht een typfout moest zijn en ben ik braaf gaan bakken, met als belofte een foto na het bakken. Wat een ongelofelijke fail! De cake leek gaar, schone prikker en toch was de bundtpan onwijs zwaar en bleef hij na de rusttijd nog steeds in de pan hangen... oopsie! Het recept wat bij de bundt pan komt adviseer ik dus vrijwel direct in de prullenbak te mikken, daar wordt je namelijk niet vrolijk van!

Ok√©, dan nu het recept wat wel werkte! Ik vond het op een Amerikaanse blog waar ik graag mag rondneuzen, namelijk 'Two peas and their pod'. In het recept staat heel liefelijk dat het een 'fool-proof'' recept is, hij zou dus bij iedereen moeten lukken!



Wat heb je nodig:
- 225 gram boter
- 40 gram cacao poeder
- 1 tl zout
- 240 ml water
- 350 gram suikerr
- 1,5 tl baksoda
- 3 eieren maat M
- 125 ml zure room (sour cream)

- 1 tl vanille extract
- 150 gram witte chocolade
- Hulst uitsteker
- Groene en rode fondant (of eetbare rode pareltjes)
- Optioneel, groene dust poeder

Verwarm de oven op 185 graden Celsius. Laat de boter in een pan smelten en mix in een grote beker het cacao poeder met het water. Wanneer de boter gesmolten is haal je de pan van het vuur en kan het chocolade water bij de boter. Voeg een snufje zout toe en laat dit even staan.

Doe de bloem, suiker en baksoda in een kom en meng dit met een garde zodat het goed gemengd is. Voeg de helft van het cacao boter mengsel toe en meng dit met de garde weer tot het egaal is. Het is een dik mengsel en het doorroeren zal moeilijk zijn. Voeg daarna de rest van het cacao botermengsel toe en mix dit ook tot het een egaal mengsel is. Voeg een voor een de eieren toe terwijl je blijft roeren met de garde. Voeg als laatst de zure room en het vanille extract toe.

Vet je tulbandvorm in en bebloem deze lichtjes, schraap al het beslag uit je kom en vul je tulband vorm. Bak de cake zo'n 45 tot 55 minuten en test of een prikker schoon uit de cake komt wanneer je hem uit de oven wil halen. Laat de cake nog zo'n 20 minuten in de vorm zitten en los hem dan voorzichtig op een koelrek.
        

Terwijl de cake afkoelt begin je met de hulst blaadjes van fondant. Ik heb mijn fondant groen gekleurd en uitgerold, waarna ik met twee verschillende maten plunger uitstekers de vorm en het relief uitstak. Na dat alle blaadjes klaar waren heb ik met wat groene eetbare dust van rainbow colors het miden van het blaadje gedust, waardoor de ribbeltjes in het blad mooi zichtbaar waren.

Laat dan de chocolade smelten au bain marie en giet deze voorzichtig over de afgekoelde cake. Zelf heb ik een lepel gebruikt zodat ik zelf kon beslissen waar ik mooie druipers van de chocolade zou krijgen. Leg de hulstblaadjes verdeeld over de chocolade en voeg wat 'rode besjes' toe in de vorm van een suikerparel of balletje fondant.

De cake is erg rijk, het originele recept zegt dat er 12 stukjes uit kunnen, maar ik denk dat je makkelijk het dubbele kan halen. Gebruik je liever ganache in plaats van witte chocolade raad ik absoluut het recept wat bij de tulband komt via two peas and their pod aan.

This entry was posted on maandag 23 december 2013 and is filed under ,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Laat een reactie achter

@handmadehelen. Mogelijk gemaakt door Blogger.