Shortbread koekjes

maandag 16 december 2013

Shortbread koekjes stonden al een lange tijd op mijn 'to bake' lijstje. Eigenlijk zijn ze zoveel makkelijker dan ik altijd dacht. Nu ik ze gemaakt heb weet ik zeker dat dit snelle koekjes nog vaker langs zal komen! Er valt namelijk veel te variëren met dit koekje, voeg bijvoorbeeld eens wat citrusschil toe aan het deeg en het koekje is al compleet anders!

Wat heb je nodig:
- 115 gram zachte boter
- 370 gram bloem
- 125 gram poedersuiker
- 1 tl vanille extract
- 1 ei
- 100 gram chocolade
- Kerst sprinkels naar keuze
- Eventueel candy canes in stukjes

Verwarm de oven op 180 graden celsius en mix de boter met de poedersuiker tot een romig geheel. Voeg daarna het ei en de vanille toe en mix dit tot een glad geheel. Voeg beetje bij beetje de bloem toe. De verhoudingen lijken wat vreemd, maar ze kloppen echt. Het is namelijk een soort zandkoekje qua textuur.

Vorm van het deeg een bal en rol dit uit tot een vierkant en bak dit als één plaat in de oven. Ja.. hier had ik ook even mijn vraagtekens over, maar het schijnt dat je op die manier mooiere randjes krijgt aan je koekjes. Bak de plaat voor 12 tot 14 minuten en laat het één a twee minuten afkoelen voor je met een koekjes uitsteker of mes de in stukken verdeeld. Ik heb zelf met een pizza snijder banen gesneden en deze in stukjes gemaakt. Achteraf had ik liever een leuke kerstvorm willen gebruiken. Je houdt sowieso wat gebakken restjes over. Helemaal niet erg, de restjes zijn ook heerlijk!

Smelt de chocolade au bain marie en smeer dit over de koekjes. Wanneer het nog nat is voeg je de sprinkels toe zodat deze blijven plakken aan de chocolade. Op dit moment kun je overal leuke kerst sprinkels vinden. Ook de Action heeft een leuk assortiment. Nu ik dit zo typ bedenk ik me ineens dat ik op mijn  blog wel erg vaak naar deze winkel verwijs... Er is nu eenmaal zoveel te vinden met het wisselende assortiment! Natuurlijk kun je ook andere kerstsnoepjes gebruiken om te koekjes te decoreren. Zelf had ik nog wat stukjes candy cane over van de chocolade candy cane koekjes dus die heb ik er ook over verdeeld.

This entry was posted on maandag 16 december 2013 and is filed under ,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Laat een reactie achter

@handmadehelen. Mogelijk gemaakt door Blogger.