Eat me! Op bezoek bij Nature's pride

woensdag 10 september 2014

Vorige week ben ik samen met een aantal andere foodbloggers en Robert Kroon, van Kroon op het werk, op bezoek geweest bij Nature's Pride. Natuurlijk vertelde ik in mijn enthousiasme aan wat mensen waar ik heen zou gaan, maar niet iedereen wist wat ik bedoelde. Pas toen ik het bekende paarse 'eat me' stickertje noemde vielen de kwartjes.

Nature's Pride kende ik eigenlijk alleen van de mango's en avocado's, geen idee eigenlijk wat ze er nog meer deden. Voor ik op bezoek ging heb ik dan ook even gekeken op hun website. Wat een bron van informatie over al hun producten! Nature's Pride heeft dus niet alleen mango en avocado's, maar zo'n beetje al het exotische fruit en groente wat je kan bedenken.. En zelfs een beetje meer!
Alvast excuus voor de verschrikkelijke kwaliteit foto's! Dom dom dom van me, natuurlijk vergeet ik op zo'n (voor mij eerste) bezoek mijn camera!
Eenmaal aangekomen (ik was wat aan de vroege kant, het was ruim 2 uur rijden naar het Westland) zag ik een immens groot en nieuw gebouw. Op het dak mocht ik parkeren, waarbij ik tijdens het omhoog rijden al met kriebels in mijn buik zat. Wat een steile helling! Eenmaal boven zag ik wel een geweldig uitzicht, rondom het gebouw kon je goed over het Westland kijken, overal kassen!
Tijdens een heerlijke fruitcocktail van mango, blauwe bes en drakenvrucht deden we een voorstel rondje en werd er al veel verteld over Nature's Pride. Wist je dat het gebouw duurzaam gebouwd is en de toiletten met regenwater worden doorgespoeld? Op het dak bevind zich een vlindertuin (hoe cool!) en er is maar een kantine voor de 330 medewerkers en oproepkrachten, waardoor iedereen bij elkaar zit. In de kantine zijn grote prullenbakken waarin de werknemers hun afval scheiden. Duurzaamheid staat dus hoog in het vaandel bij Nature's Pride.

Het duurzame concept komt ook naar voren bij het contact met de telers. Zo halen ze het hele jaar door uit verschillende landen bij vaste telers hun producten. Daarnaast heeft Nature's Pride een keurmerk voor hun fruit en groente, maar hebben zij ook specifiek voor de mango een keurmerk (Fair for life). Van iedere verkochte mango met een 'eat me, i'm ripe' sticker gaat er 1 cent naar een speciaal fonds. Nu lijkt 1 cent niet zoveel, maar wanneer er per week zo'n 900.000 mango's verkocht worden tikt dat mooi aan! Van het geld in het fonds kan er in het gebied waar de mango geteeld wordt een sociaal project worden gestart. Bijvoorbeeld een kinderopvang, zodat moeders toch kunnen blijven werken om zo de kost te verdienen. Bij Nature's Pride werken dan ook twee mensen die deze projecten in de gaten blijven houden. Hier ging mijn pedagogische hartje wel even sneller van kloppen! Een mooi initiatief waar de consument eigenlijk niets vanaf weet.

Tijdens de rondleiding door het gebouw hebben we met één van de twee rijpmeesters gesproken, die ons meer vertelden over het rijp proces van mango's en avocado's. Ik had er nog nooit bij stil gestaan hoeveel werk er gestoken wordt in het rijpen. Het is geen trucje maar  echt vakmanschap wat de rijpmeesters heel serieus nemen. Wanneer de mango's en avocado's aankomen word er eerst gekeken of ze wel geschikt zijn om te rijpen. Dan worden ze in een speciale cel gezet waar de temperatuur en luchtvochtigheid door de rijpmeesters geregeld wordt. Nature's Pride laat in tegenstelling tot de 'concurrent' de vruchten twee weken langer hangen om zo een optimale rijpheid te kunnen halen. Dit proef je echt wel terug!

Wist je trouwens dat er door Nature's Pride twee soorten mango's worden geïmporteerd? De Keitt en de Kent mango. De Keitt is ovaal en de Kent wat ronder. Qua smaak zijn ze wat verschillend, de Kent mango is namelijk iets voller van smaak. Qua textuur verschillen ze niet veel, de Kent is draadloos en bij de Keitt zitten er rondom de pit al wat meer draadjes. Wist je trouwens dat de kleur van de mango niet verklapt trouwens of hij rijp is, maar alleen aan welke kanten hij zon heeft gehad?

Tijdens de rondleiding kwamen we ook in de koelcellen waar alles word opgeslagen. Er zijn drie ruimten waarbij in elke ruimte de temperatuur wat kouder is. Het koudst is 2 graden wat ook echt koud was! Met rode neusjes liepen we door de cel om zoveel mogelijk te bekijken. Van babygroenten, exotisch fruit, citrusvruchten, kruiden, eetbare bloemen en natuurlijk rijen met mango's en avocado's.
Eenmaal weer in de warme ruimte verraste de chef van Nature's Pride ons met heerlijke hapjes die hij maakte met de producten die zij importeren. Zo kregen we een bladerdeeg hapje met mini asperges en ham, een taartje met banketbakkersroom en granaatappel pitjes, een glaasje mascarpone met passievrucht en zoete aardappel frietjes. Yum! Het leuke is dat de recepten op de site van Nature's Pride ook van deze chef komen. 

Een keer per maand houdt de chef een soort proef middag voor alle werknemers, waarbij er één product in de spotlight staat. Hij maakt dan een aantal gerechtjes zodat iedere werknemer weet wat je met het product kan en het wat beter kent. Wat mij betreft mogen ze me iedere 'proefmiddag' wel uitnodigen. Erg benieuwd hoe dat er aan toe gaat!
Nogmaals wil ik Nature's Pride bedanken voor het geweldige kijkje in hun bedrijf! Bij het afscheid kregen we van Nature's Pride een geweldige doos met exotisch fruit (hiervan zien jullie zeker wat terug op mijn blog), een mango snijder (ideaal ding!) en het boek smaakvrienden fruit van Angelique Schmeinck (wauw!).

Deze blog komt voort uit de uitnodiging om Nature's Pride te bezoeken via Kroon op het werk in samenwerking met Nature's Pride.

This entry was posted on woensdag 10 september 2014 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Laat een reactie achter

@handmadehelen. Mogelijk gemaakt door Blogger.