FoodblogSwap: Sopapilla cheesecake

dinsdag 25 juni 2013

Na mijn deelname aan het foodevent in mei, heb ik me voor deze maand opgegeven om mee te doen in de FoodblogSwap van juni. Bij een swap krijgt iedereen die meedoet een andere blog toegewezen waar ze iets van kiezen om te maken. Nadat ik las dat ik een recept van Door haar blog 'dooreten' mocht kiezen, sloeg de paniek lichtelijk toe.. Er staan namelijk zoveel heerlijke recepten op haar blog die geschreven zijn met veel leuke weetjes en bijkomstige informatie. Het kiezen ging dus niet gemakkelijk!

Om het iets makkelijker te maken, besloot ik dat ik alleen naar de hartige recepten zou kijken. Dit klonk namelijk als een hele uitdaging, omdat er niet zoveel hartige recepten op mijn blog staan. Al wil ik hier wel graag verandering in brengen! Ik weet niet hoe het gebeurde, maar na een aantal hartige berichten kwam ik terecht op de Sopapilla cheesecake. Een titel die gelijk mijn aandacht trok, een cheesecake is namelijk altijd zoet, maar kan ook met hartigere kazen zoals een geitenkaas gemaakt worden. Ook bij het woord sopapilla klonk erg interessant. Nog voor het lezen van het recept had ik besloten dat dit ik dit recept wilde maken, hartig of niet.

Bij het lezen werd ik best verrast, het is namelijk een super makkelijk recept. Het is dan wel niet hartig, maar dit recept ga ik absoluut vaker maken! Het recept van Door heb ik licht aangepast doordat ik erg twijfelde of ik wel het juiste aantal gram monchou in mijn kom gedaan had. Hieronder dan ook hoe ik mijn sopapilla cheescake gemaakt heb.

Wat heb je nodig:
- 2 blikjes croissantdeeg (voor totaal 12 croissants)
- 400 gram monchou op kamertemperatuur
- 80 gram suiker
- 1 el citroensap
- 2 eieren
- 40 gram gesmolten boter
- Mengsel van 2 tl kaneel en 4 el suiker

Net als Door bak ik in een combi oven, de droom voor een 'echte' is er, maar dit zal iets zijn voor wanneer ik mijn eigen huis heb. Ik heb dan ook van Doors 'foutje' geleerd, door te beginnen met het smelten van de boter in de magnetron. Natuurlijk kan dit ook in een pannetje bedacht ik me later!
Begin daarna met het voorverwarmen van de oven op 175 graden Celsius en vet de ovenschaal een klein beetje in. Ik heb hier de bakspray van Dr. Oetker voor gebruikt, deze gebruik ik eigenlijk altijd voor alles wat ingevet moet worden. Open één blik croissantdeeg en verdeel het over de bodem van de schaal. Pas even hoe dit in je vorm gaat, bij mij hield ik van ieder blikje één strip deeg over, die je natuurlijk heerlijk als zoet of hartig rolletje kan bakken later!

Meng daarna in een kom de monchou met het ei, de suiker en het citroensap tot je een redelijk glad beslag hebt. Dit kan met een garde, maar ook met een handmixer. Bang voor klontjes? Van monchou kun je echt niet winnen, klontenvrij hoeft het mengsel dus niet te zijn. Door het lezen van Doors bericht was ik hier al voorbereid en begon ik met mijn garde dit mengsel te roeren. Tijdens het roeren was ik lichtelijk verbaasd. Door te kiezen voor kuipjes monchou i.p.v. pakjes had ik totaal geen last van klontjes en was mijn mengsel dan ook klontvrij. Stiekem voelde dit wel als een kleine overwinning, voortaan dus de kuipjes en geen pakjes monchou meer voor mij!

Wanneer je het monchou mengsel klaar hebt giet je dit in de ovenschaal tot de eerste laag croissantdeeg bedenkt is. Maak nu de bovenkant met het tweede blikje croissantdeeg. Dit doe je door het monchou mengsel te bedekken met stukken croissantdeeg. Besmeer daarna de bovenkant met de gesmolten boter en strooi er  het mengsel van kaneel en suiker op, tot je het deeg niet meer ziet en bak het zo'n 20 tot 25 minuten in de oven tot de suiker een knapperig laagje is.

Bewaar de sopapilla cheesecake in de koelkast, het blijft natuurlijk een koelkastvulling. Op die manier blijft de sopapilla cheesecake enkele dagen goed. Tip voor het snijden, zorg dat de cheesecake sopapilla goed koud is, op die manier worden de stukjes het meest netjes (maar stiekem is hij dan ook het aller lekkerst!)

Ben je benieuwd wie er nog meer gefoodblogswapped hebben? Volg dan @foodblogswap op twitter. Zelf ben ik nu ook op twitter te vinden als @byHelenSpaan.
Emmelien van zoetenroze heeft mijn aardbeienmilkshakes geprobeerd, leuk om te zien, vooral omdat het nu een zuivelvrije (en suikervrije) shake is!

This entry was posted on dinsdag 25 juni 2013 and is filed under ,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

2 reacties op “FoodblogSwap: Sopapilla cheesecake”

  1. Hee wat leuk, ik sta op je blog!! Lekker is 'ie he? :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hij is heerlijk Door! Hij had hier geen lange levensduur en de vraag om hem nog eens te maken was al gesteld voor hij op was!

      Verwijderen

@handmadehelen. Mogelijk gemaakt door Blogger.