Sinterklaastaart

maandag 5 december 2011

Een gelegenheid als sinterklaas vraagt om een speciale taart. Eens iets anders dan het gevulde speculaas, pepernoten of taaitaai. Met deze sinterklaastaart die pepernoten, amandelspijs en een kruimellaag heeft kun je dan ook niet fout gaan!

Wat heb je nodig:
- 300 gram kruidnoten
- 100 gram gesmolten boter
- 300 gram amandelspijs
- 300 gram bloem 
- 210 gram suiker
- 210 gram koude boter, in stukjes 
- 1/2 eetlepel speculaaskruiden
- 1 theelepel bakpoeder (niet nodig wanneer je zelfrijzend bakmeel gebruikt)
- Vorm 24 cm rond (springvorm of bakvorm)

Start met het verkruimelen van de pepernoten/kruidnoten in de keukenmachine, of doe dit met de hand door de pepernoten te pletten met een deegroller of pan. Daarna roer je de gesmolten boter erdoor, zodat het een donkerdere kleur krijgt en blijft plakken. Vet de vorm in, zelf gebruik ik de bakspray van Dr. Oetker en bekleed daarna de bodem met bakpapier. Druk het kruimel en boter mengsel met de bolle kant van een lepel op de bodem van de vorm.
Kneed de amandelspijs zacht en verdeel deze over de bodem. Wanneer je amandelspijs erg droog is kun je hier een eiwit doorheen kneden, maar dit hoeft niet. Kruimel de spijs over de pepernoten bodem. Meng dan de bloem, suiker, boter, speculaaskruiden en bakpoeder met je vingertoppen tot een kruimelig deeg en verdeel dit over de spijskruimels. Bak de taart in 25-30 minuten in een voorverwarmde oven van 200 C goudbruin. Laat de taart in de vorm helemaal afkoelen en haal hem er dan pas uit.

Zelf heb ik een 26cm springvorm gebruikt, maar kleiner kan natuurlijk ook. Je taart zal dan iets hoger zijn en iets langer moeten bakken. 

This entry was posted on maandag 5 december 2011 and is filed under ,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

2 reacties op “Sinterklaastaart”

  1. Net gebakken, taart staat nu in de oven. Ben benieuwd...
    Vraag me alleen wel af of er niet een ei door het amandelspijs had gemoeten, dat stond namelijk op het pakje maar niet in dit recept.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi,
    Neehoor er hoeft geen ei door het spijs. Dit heb ik in iedergeval niet gedaan! Mocht de spijs wat droog zijn en brokkelen nadat je het eens gekneed hebt kun je dit wel doen.

    Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik de verpakkingsinformatie van amandelspijs amper bekijk bij recepten, dus ook voor de gevulde koeken die op mijn recept staan heb ik dit niet gedaan.

    Ik ben benieuwd wat je van het recept vind!
    Groetjes, Helen

    BeantwoordenVerwijderen

@handmadehelen. Mogelijk gemaakt door Blogger.