How to: Lussenstrik

donderdag 31 januari 2013

Op mijn verjaardagstaart hebben jullie de lussenstrik al gezien. Dit was een van de dingen die ik graag eens wilde proberen! Het is niet zo zeer een ingewikkeld iets, het wachten is toch wel een van de onderdelen die het langst duurt. Om er voor te zorgen dat je uiteindelijk een mooie strik hebt, is het verstandig om hier minimaal 2 dagen voor uit te trekken.

Wat heb je nodig:
- Fondant
- Lineaal + snijmesje
- Tylosepoeder
- Water (om van de tylosepoeder lijm te maken)
- Royal icing in de kleur van je strik.
- Eventueel: Sugarcraft gun.

Je begint met de fondant in je kleur naar keuze. Mix hier wat tylosepoeder door, zodat de strik hard kan opdrogen. Rol de fondant uit en snij hem in gelijke banen. Zelf heb ik een lengte van 16cm aangehouden. Maak met wat tylosepoeder en water, wat eetbare plaksel om de uiteinden van de strik aan elkaar te maken. Wanneer je de stroken aan elkaar geplakt heb, leg ze dan neer in een lus op hun zijkant. Op die manier drogen ze als een lus (zoals onderstaande foto). Wanneer het een uur of 2 heeft kunnen drogen, knip je met een schoon mesje of schaartje de uiteinden in een punt.

Wanneer je de lussen hebt laten drogen (minstens een dag!). Wat ik heb gedaan is met de sugarcraftgun dunne strookjes gemaakt (2e grootste disc voor een lintje) en deze met wat eetbare lijm om mijn lussen geplakt. Ook heb ik een grote cirkel van 9cm uitgestoken, als ondergrond voor de strik.

Pak de stevige royal icing in de kleur van je strik en spuit een grote dop, waar je de lussen in kunt leggen. Kijk voor je dit doet even naar het formaat strik wat je hebt en hoe je wil dat je strik er uit komt te zien. Zelf heb ik gekozen voor een 5, 5, 2 strik. (Op de laatste foto ontbreekt de laatste hoge lus nog!)
Laat iedere laag minstens een uur drogen, voor je verder gaat met het stapelen. Wanneer de lussen niet goed op hun plek blijven zitten, zorg dan dat ze ergens op kunnen steunen terwijl ze drogen!
Laat de lus goed drogen voor je hem op de taart zet. De cirkel fondant onder de lussen zorgt ervoor dat je de strik makkelijker kunt oppakken en verplaatsen op de taart.
Let wel op, de strikken met tylose erdoor, worden erg hard! Het is dan ook niet lekker om de lussen te eten, dit is puur voor decoratie op je taart.

This entry was posted on donderdag 31 januari 2013 and is filed under ,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Laat een reactie achter

@handmadehelen. Mogelijk gemaakt door Blogger.