Chocolademelk & pepernoten taart

maandag 2 december 2013

Deze taart lijkt verdacht veel op de amaretto taart die onlangs al langs kwam op mijn blog. Mijn broertje vroeg namelijk of ik die bodem de volgende keer niet kon maken van pepernoten. Natuurlijk kan dat, u vraagt... wij draaien!

Als ik de bodem zou veranderen wilde ik ook de binnenkant gaan veranderen en wat past er goed bij pepernoten? Juist! Chocolademelk met slagroom. De taart is heerlijk, maar wel machtig. Ik sneed voor het formaat taart nog vrij grote puntjes, maar dat had makkelijk wat kleiner gekund.

Wat heb je nodig:
- 400 gram pepernoten/kruidnoten
- 120 gram gesmolten boter
- 200 ml melk
- 250 gram witte marshmallows
- 1 el cacao
- 600 ml slagroom
- 1 el suiker
- Chocolade pepernoten

Voor deze taart heb ik een 28 cm quiche vorm gebruikt met een losse bodem. Een losse bodem is ideaal bij dit soort taarten, het lossen van de taartschelp gaat super makkelijk! 
Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius en verkruimel de pepernoten de keukenmachine. Voeg de gesmolten boter bij de kruimels tot het een donkere massa wordt en wat aan elkaar blijft plakken. Vet de bakvorm in en stamp de pepernootkruimels met boter aan tot een bodem en opstaande rand. Gebruik je liever een springvorm? Houdt dan een rand aan van zo'n 3 centimeter. Bak dit 8 minuten in de oven zodat de bodem wat droogt.

Maak in een hoge pan, van de melk en de lepel cacao een chocoladedrank en voeg ook de marshmallows toe. Verwarm dit op een laag vuur tot het een egaal mengsel. Blijf goed roeren want de marshmallows puffen behoorlijk op bij het smelten en het duurt even voor alles gesmolten is. Laat dit ruim een uur afkoelen. Schrik niet, het lijkt alsof het mengsel niet samengevoegd blijft, maar dit hoort. Roer voor je het straks aan de slagroom toevoegt nog even goed door tot het weer een egaal mengsel is. Klop ondertussen 300 ml slagroom zonder suiker tot stevige pieken en meng dit met het marshmallow en chocolademelk mengsel.

Vul de vorm tot aan de rand en laat dit ongeveer een half uurtje koelen in de koelkast. Klop ondertussen de overige slagroom met 1 eetlepel suiker. Wanneer dit stijf is spatel je het over de taart. Zelf heb ik piekjes gehouden, net als bij de amaretto taart. Hak daarna wat kruidnoten met een chocolade laagje en strooi dit over de slagroom. Het decoreren kan je zo gek maken als je wil, maar let wel op dat de slagroom sommige decoraties (bijv. fondant) kan laten smelten.

This entry was posted on maandag 2 december 2013 and is filed under ,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

2 reacties op “Chocolademelk & pepernoten taart”

  1. Hoi Helen,

    Dat ziet er bijzonder lekker uit!
    Deze heb ik even bij mijn favoriete gezet...

    Lieve groetjes

    Marie-Lousie

    BeantwoordenVerwijderen

@handmadehelen. Mogelijk gemaakt door Blogger.