Tompouce

zondag 10 juni 2012

Naast alle lekkere taarten en cupcakes die Rudolph in zijn 'bakery' bakt, kwamen ook deze tompouchen voorbij. We zijn er thuis dol op en vroeger toen ik een jaar of 10 was, mocht ik zo nu en dan in het weekend met een 'kant en klaar bouwpakket' tompouchen maken. Leuk was dat, maar toch wilde ik het nu eens helemaal zelf proberen. r geslaagd! Met ietsje meer geduld wint deze banketbakkersroom het absoluut van die uit een zakje.
Wat heb je nodig:
- 16 plakjes bladerdeeg
- Glazuur (royal icing mix of poedersuiker met wat melk tot een dik papje wat je kan smeren met een mes'
- Bietensap, frambozen puree zonder pitjes of rode kleurstof
Voor de Zwitserse room laag
- 500 gram melk
- 100 gram suiker
- 1 vanillestokje
- 4 eidooiers
- 3 el bloem
- 250 ml room
- 2 blaadjes gelatine
Voor de slagroomlaag
- 250 ml slagroom
- 2 el suiker 
 
Verwarm de oven voor op 180 ÂșC. Eigenlijk spreekt het voor zich, je neemt plakjes bladerdeeg en snijd die op het formaat wat jij wil. Ik heb er voor gekozen om ze te halveren, voor een grote tompouce. Deze leg je afzonderlijk op de bakplaat en prikt hier royaal gaatjes in. Zoals je op onderstaande foto kunt zien, mag dit echt heel royaal! Mijn plakjes bladerdeeg zijn naar mijn mening nog iets te hoog. Bak het bladerdeeg in de oven in in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar. Laat het bladerdeeg afkoelen.
Terwijl de lapjes bladerdeeg in de oven gaan maak je de banketbakkersroom voor de Zwitserse roomvulling. Breng 450 ml melk met de suiker aan de kook. Halveer het vanillestokje in de lengte, schraap het merg eruit en meng het merg met de eidooiers. Roer door het laatste beetje melk de eidooiers en de bloem zodat dit een papje wordt. Roer dit papje door de kokende melk en blijf goed roeren met de garde. Na ongeveer 2-3 minuten het eimengsel door de kokende melk en kook circa 2 minuten door. Spoel een bord of bakplaat met een opstaande rand af met koud water, giet de banketbakkersroom hierop en laat het afgedekt met plastic folie afkoelen. Klop de slagroom stijf en week de gelatine in koud water.
Roer de banketbakkersroom los in een kom. Smelt de gelatine in een pannetje en roer de gelatine door de banketbakkersroom. Spatel dit door  room erdoor en laat de banketbakkersroom licht opstijven en spuit daarna een laagje op de helft van de afgekoelde bladerdeeglaagjes. Klop daarna de overige slagroom met de suiker stevig en spuit dit op het laagje Zwitserse room.
Voor het glazuur kun je meerdere kanten op. Zelf heb ik wat royal icing mix aangemaakt, maar je kunt ook prima een papje maken van poedersuiker met melk. Het kleuren kan met voedingskleurstof of met bijvoorbeeld bietensap of puree van frambozen die je zeeft voor roze tompouchen. Kleur de helft van de bladerdeeg plakjes voor de bovenkant en laat de andere helft neutraal voor de onderkant. Garneren kan natuurlijk met wat extra slagroom!

This entry was posted on zondag 10 juni 2012 and is filed under ,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Laat een reactie achter

@handmadehelen. Mogelijk gemaakt door Blogger.